Pochutnat si na čerstvě vyuzené klobáse nebo polévce z domácího uzeného masa? Ne, opravdu neznáme nic lepšího. Abyste nebyli odkázáni pouze na nabídku obchodů a supermarketů a mohli si uzené maso dopřát kdykoli na něj budete mít chuť, zaměřte svou pozornost na domácí udírnu.
Nejen, že si během uzení užijete spoustu zábavy, také budete bezpečně vědět, co je součástí uzeného masa nebo klobásky. Jakým způsobem můžete udit a jak takovou domácí udírnu vybrat? To bude součástí následujících řádků.
Způsoby domácího uzení
Maso a klobásy můžete udit rovnou několika způsoby:
- Uzení studeným kouřem: Tento typ je vhodný zejména pro uzení trvanlivých uzenin (například loveckého salámu nebo salámu Herkules). Uzeniny vkládejte do rozehřáté udírny zhruba na 40 stupňů Celsia. Jakmile uzeniny oschnou, teplota v udírně se sníží na dvacet stupňů. Takto se uzeniny udí dva, ideálně pak tři dny.
- Uzení teplým kouřem: U nás jde o nejčastější způsob uzení, kdy se maso rozvlaží ve vodě ohřáté na 60 stupňů Celsia a poté se vkládá do stejně vyhřáté udírny. V kouři zůstane asi šest hodin. Výrobky sice nejsou tak trvanlivé jako u studeného uzení, na druhou stranu jejich příprava zabere pouze minimum času.
- Uzení horkým kouřem: Posledním způsobem je uzení horkým kouřem, při kterém je udírna rozpálená na 60 stupňů Celsia. Teplota v udírně se zvyšuje až na 100 stupňů a doba uzení trvá zhruba hodinu, až hodinu a půl. Tento způsob přípravy se ale nehodí pro uzeniny ve střívku. To by totiž vlivem vysoké teploty popraskalo.
Jak domácí udírnu vybírat?
Základem je zvolit její optimální velikost dle toho, kolik masa v ní chcete připravovat. Z materiálů si můžete vybírat nerezové udírny, které jsou sice dražší, vynikají ale dlouhou životností anebo udírny z pozinkovaného plechu. Ty je ale potřeba před prvním použitím vypálit tzv. „na sucho“. Vybírat si můžete také z udíren vestavěných či volně stojících. Ty vestavěné jsou obvykle součástí venkovního krbu, volně stojící udírny lze umístit do jakéhokoli prostoru. Protože je investice do udírny nemalá, je potřeba, aby svému účelu sloužila po mnoho dlouhých let. Proto se nevyplatí na jejím pořízení šetřit.